Posted in Астрология

Сатурн в знака на Скорпиона

Сатурн в знака на Скорпиона Posted on октомври 23, 20123 Коментари

На 6 октомври 2012г. планетата Сатурн навлезе в знака на Скорпиона,  където ще бъде до месец септември 2015г., когато окончателно ще премине в следващия знак на Стрелеца.

През този период, на тежките сатурновите вибрации, ще са подвластни всички родени под знака на Скорпиона, както и на неговия срещуположен знак – Телец, а също така и на останалите два неподвижни знака – Лъв и Водолей. При асцендент в този воден знак също може да  се очакват някакви проблеми, най-вече свързани с финансите и здравето.

Сатурн в астрологията е планета, която се свързва с всякакъв род трудности, блокажи и изпитания. В личен план, неговите транзити често ни поставят в ситуация, в която сме заставени да се изправим лице в лице срещу себе си, срещу собствените си страхове и да направим вярна, точна  и безпощадна равносметка на постигнатото досега.
Знакът на Скорпиона се свързва с дълбоките чувства, движещи човека, избликващи от подсъзнанието, както и с възможността за дълбинна трансформация на човешката личност. Скорпионът е знак на големите крайности, на дълбоките „потъвания“ навътре в себе си.  Известна е крайната прикритост на скорпионовите натури, тяхната потайност, външна сдържаност и хладина, прикриващи бушуващите под повърхността мощни емоции, разкъсващи страсти и желания.
Скорпионът е знак на властта, но не откритата и изявена власт, а завоалираното, скрито, задкулисно дърпане на конците, властта в сянка и манипулацията.
С навлизането на планетата Сатурн в знака на Скорпиона тя образува рецепция с Плутон в знака на Козирога. Което усилва съвместното действие на двете планети. В обществен план под ударите им ще са финансите, банковата система, различните финансови институции, държавните и обществени структури на властта, структурите на органите на полиция и сили за сигурност, мафиотските структури.
Скорпионът е под влияние на планетата Марс, както и на Плутон като втори управител и се свързва с възможността за новораждане, за цялостно преоформяне и трансформация на нашата личност, за преобразуването и на по-високо духовно ниво на съзнание. Така че следващите близо три години влиянията на взаимната рецепция ще изискват безпощадна трансформация в  съзнанието на хората, да преразгледат изоснови живота си и да го променят към по-добро. В противен случай се задейства последната трансформация на физическия свят – смъртта. И Сатурн и Плутон имат отношение към нея.
В зодиакалният кръг знакът на Скорпиона владее 8 дом. Този дом се свързва със смъртта в класическата астрология, но в психологически план се говори за смърт на индивдуалното съзнание, задължителна предпоставка за  израстването на човек на едно по-високо ниво на разбиране и възприемане на света. Трябва да умре личността и собственото его, за да се роди дълбоката емоционална връзка с другия, да се роди взаимността.
В този ред на мисли 8 дом е и домът и на сексуалността. Тази съкровенна интимност следва да се разглежда  на по-друго ниво на разбиране. Сексът,  разглеждан като „малката смърт“. Тоест, става въпрос, в този пределно интимен и споделен с много любов акт на връзка между двама, при които силният копнеж за тотално сливане на различни нива на съзнанието – физическо, емоционално, психическо и умствено, е толкова мощен, че се стига до временно доброволно изоставяне на личното его и разтварянето в другия, в партньора, с желание двамата да станат едно – поне за момент.  Мощен копнеж, напомнящ ни за някогашната ни изгубена цялостност като души. Човек се освобождава за кратко от границите на своето его и своята идентичност, умира като отделно Аз, за да се прероди като ново Ние. За един  миг човек забравя и изоставя себе си, за да се слее с другия, в търсене на изгубения Рай.
Но рецепията между мощните планети ще изисква едно силно отговорно и разумно поведение по отношение на сексуалните контакти. В противен случай последствията ще са доста неприятни и вредящи и за психика, и за здраве, и  за обществено положение.

Знакът на Скорпиона се асоциира с дълбоките чувства и страсти, с емоционалния свят на човека.
Така че навлизането на Сатурн в знака на Скорпиона може да доведе   до блокировка именно в тази сфера на дълбоките, подсъзнателни психични нива. Точно в сферата на емоциите можем да очакваме някакви сериозни разтърсвания.
Навлизането на планетата в този воден знак ще ни накара да отправим поглед надълбоко в себе си, да се поразровим в скритите дебри на нашата психика, да потърсим истината за нещата, които ни се случват, да намерим кои са в действителност движещите мотиви на нашето поведение, които често ни пречат  да постигаме целите си и да се радваме на живота.
Сатурн в астрологията често се свързва със страданието в живота. В езотериката той се явява като „пазач на прага“, който строго бди и следи да не можем да се промъкнем напред в еволюцията си, ако не сме си платили кармичните задължения и не сме изправили своите недостатъци. Така че на страданията, които животът ни предоставя, често под влияние на ограниченията и изпитанията идващи от Сатурн, трябва да се гледа не със страх и боязън, а с радост за предоставените възможности за духовен растеж и разбиране за тяхното предназначение. А именно, с осъзнаването, че страданията, с които се сблъскваме в нашия живот, ни помагат да развием по-широко и обхватно разбиране за света и отношенията в него. А нещастията и трудностите, които съпътстват често сатурновите транзити, ни карат да се изправим срещу самите себе си, да се погледнем с вярно, точно, обективно и безпристрастно око, без да се нито величаем и възхваляваме, нито да омаловажаваме и подценяваме себе си, да осъзнаем къде грешим в поведението и при взаимоотношенията си с околните и кое е това, което ни пречи да се възприемаме като хармонични, балансирани и щастливи личности.

Сатурн символизира нашите страхове, явни и скрити.

Транзитът на планетата през водния знак на Скорпиона може да се окаже много трудно уловим и определен, тъй като хората доста рядко си даваме сметка за подсъзнателните емоционални блокажи и фрустрационни процеси, които ни тласкат към действие. Човек най-често усеща тези влияния върху себе си като някакви ограничителни действия, като липса на късмет, като твърде силно субективно усещане, че в нищо не му върви и не може да разбере къде се крие причината за това. Обикновено я търсим извън нас, в неблагоприятни външни  обстоятелства или в „недоброжелателни“ хора, които ни заобикалят. Усещането за самота и  уязвимост също може да е много засилено.
Но истината е, че външната реалност винаги е пряко следствие от нашите вътрешни нагласи. Тоест, ние хората проектираме своите страхове и надежди навън и по-този начин предизвикваме да се случват едни или други събития в живота ни.

Как може да се прояви влиянието на транзитиращия Сатурн върху човека?
Ще разгледам най-общо евентуалните последици от транзитите върху петте лични планнети в хороскопа. Разбира се, всичко е твърде индивидуално и трябва да се разгледа и анализира подробно цялата рождена карта, с оглед на домовите и знакови разположения на планетите, рождените конфигурации и аспекти.

Какво се случва, когато Сатурн транзитира върху рожденото Слънце?
Безспорно това е много повратен момент в живота на човека.
Егото на човек е притиснато безпощадно. Няма мърдане – или, или!
Сатурновите излъчвания искат концентрация, организираност и яснота в живота. Човек ще трябва да направи тотална преоценка на живота си, къде се намира, на какъв етап, какво иска от живота си, какви цели е имал, какво е постигнал, какви са бъдещите му планове. Доволен ли е, щастлив ли е, носи ли му радост сегашното положение на нещата?
Ако отговорът е Да,  ако човек се събужда сутрин усмихнат и зареден с енергия,  ентусиазъм и оптимизъм, отлично, значи това  е верния път, който трябва да следва  и занапред.
Ако обаче, поглеждайки в себе си, човек открива самосъжаление, песимизъм, носене по течението, конформизъм, недоволство, тъга, разочарования, страхове и черногледство то значи нещо не е наред. И именно тогава сатурновите влияния ще го порвокират към дълбок размисъл, да се вглъби в себе си, да осмисли и осъзнае какво е това, което не е наред, какво му пречи да се буди сутрин с усмивка на лицето и да посреща спокоен трудностите и изпитанията в живота си.
Често при транзити на Сатурн върху рожденото Слънце натискът върху индивида е много голям. Често става въпрос за тотално преоформяне на егото. Често проблемът опира преди всичко до  личните избори в живота.
Ако транзитът е съвпад – то на човек  като че ли е предоставено правото да избира, от него зависи най-вече по какъв по-нататъшен път ще поеме.
Ако аспекитте са квадрати, полуквадрати и опозиции – то външните обстоятелства така притискат личността, че  не и оставят много място за избор. Тоест, избор все пак съществува – но принудителен, не доброволен.
При всички случай, при този транзит, човек е призван да се учи на търпение, организираност, дисциплина, да проявява мъдрост и разум при вземането на решения, да оглежда нещата бавно, методично и задълбочено от всичките им страни и да взема впредвид всички гледни точки, да постоянства, да действа съсредоточено, целенасочено и обмислено, а не импулсивно и  претупвайки нещата. Спонтанните действия през такива транзити често не водят след себе си до добри последствия.
При хармоничните аспекти към Слънцето често човек може да получи заслужено признание за дългогодишен упорит труд и постоянство в дадена област на действие.
В медицински аспект уязвими са сърцето, кръвоносната система. Сърдечно съдовите заболявания са чести. Разбира се, това е много общо, зависи от домовото разпиложение на планетите, от знаците, в които се намират, от останалите аспекти в космограмата и от още много други неща. Трябва да се анализира целия хороскоп.

Транзитите на Сатурн върху Луната от рождения хороскоп в психологически план често водят до една затормозена психика.
Дисхармоничните аспекти усилват страховете, усещането за самота, неразбиране, човек е склонен да се чувства сам и необичан, засилват се вътрешните притеснения, отчаянието, песимизма, черногледството. Усилва се материализма в светогледа. Не е  изключено отключването на депресии, меланхолични настроения. Емоциите са променливи, самоувереността спада,  появяват  се комплекси за малоценност.
В женските рождени карти, такива транзити могат да са индикация за проблеми със здравето, най-често уязвими са половите органи и стомаха. Както и психиката. Често при такива съвпади на транзитен Сатурн върху рождена Луна жената или забременява или става майка.
Хармоничните аспекти помагат на човек да стане по-организиран, търпелив, дисциплиниран. Преобладават благоразумието, предпазливостта, вътрешната увереност, самоконтрола.

Транзитният Сатурн в апект с рождена Венера поставя на преден план взаимоотношенията, интимните връзки, приятелствата и партньорствата. Съвпадите и трудните аспекти могат да провокират една студенина, дистанцираност, известна резервираност и охлаждане на отношения, които до сега са се отличавали с повече страст, пламенност и топлина. Човек като че ли се затваря в себе си, избягва споделеността, склонен е да игнорира чувствата, става индеферентен. Възможни са засилена ревност, подозрителност, коравосърдечие, разочарования както и финансови трудности. Ако не се овладеят тези настроения, не са изключени спорове, конфликти, дори и раздели.
При хармоничните аспекти – тригони и секстили, отношенията могат да станат подчинени повече на разума, на дълга и отговорността. Преобладават сериозността и искреността във връзките.
В медицински аспект могат да се появят проблеми с бъбреците, образуване на камъни и отделяне на песъчинки, както и проблеми с гърлото, щитовидната жлеза, кожата.

Сатурн в транзити с рожден Меркурий ще даде възможни проблеми с паметта, с обективния ум на човек. Квадратите и опозициите могат да доведат до разсеяност, трудно съсредоточаване на вниманието, слаба концентрация или въобще неумение за такава, често забравяне, неспособност за учене и други подобни симптоми. Може да се влоши общуването, комуникациите и връзките с околните. Нарушения в говора и речта.
Съвпадът може да активизира ума, да подобри логическото мислене, обективността, да донесе успех в научни занимания, да развие задълбочеността, да усили инициативата и да подтикне човек към търсене и усвояване на нова информация, към включване в различни образователни курсове и семинари.
Тригоните и секстилите могат да донесат повече организираност в умствен план, добра съсредоточеност, концентрация, обмисленост и методичност в решаването на ежедневните задачи, разумен подход към проблемите.
По отношение на здравето уязвими са белите дробове, дихателните органи, нервната система.

Сатурн в транзит с рожден Марс може да е съпроводен с доста неприятни моменти. Съвпадите и дисхармоничните аспекти могат да доведат до травми, инциденти, наранявания и всякакви контузии. Могат също така да блокират жизнеността и енргичността на човек, така че той да се усеща като че останал без сили, без да съществува някаква обективна, видима причина. Строгост, грубост, студенина, анархизъм, антагонизъм дори жестокост съпътстват тези аспекти.
В мъжкия хороскоп могат да се явят проблеми със сексуалността.
По отношение на здравето могат да се засилят главоболията, да възникнат  проблеми с кръвоносната ситема в мозъка, съществува опасност от инсулти, но това зависи от един цялостен анализ в медицински аспект на дадената космограма.
Винаги се тръгва от рождения хороскоп и от предпоставките, които са заложени там по принцип. Въз основа на тях, вече се правят съответните прогнози при дадения транзит на планетата.
Това са най-общо нахвърляни възможните влияния на сатурновия транзит.
Статията не претендира за изчерпателност, която не би могла и да се търси в подобен формат. Отношенията в астрологията са толкова много – знаци, домове, аспекти, полупунктове, конфигурации и още толкова много, че анализът и синтезът си остават много индивидуални и изискващи задълбочено проучване.

Като цяло Сатурн оказва натиск, изисква преоценка, размисъл, равносметка, провокира желание за яснота, практичност, реализъм, поставя високи изисквания и претенции, настоява за поемане на отговорност, концентрация, структуриране и конструктивно поведение, заставя човек да мисли.

Често транзитите на тази планета са съпроводени с доста трудности, изпитания и нещастия на физически план, но нека това не ни плаши излишно.
В Библията ясно е казано, че Бог дава всекиму толкова, колкото може да понесе. И колкото му е нужно, за да го накара да се осъзнае.

Както ни учи Учителят Дънов в една своя беседа:
„…Колкото е по-голям страхът, толкова по-малко работи разсъдъкът в човека. Щом разсъдъкът се увеличава, страхът намалява.“

3 comments

 1. Spored efemeridite saturn e v znaka na skorpion do 23 dekemvri 2014 godina vkluchitelno, i ot 24 dekemvri 2014 vliza v znaka na streleca, a ne kakto pishe v zaglavieto do mesec septemvri 2015 godina, koeto e dosta goliamo razminavane smiatam. Smiatam sashto netochno zaglavieto v smisal che se kazva, che planetata shte premine veshe okonchatelno v edi koi si snak. Tia prosto preminava i e veche v daden znak ot daden moment, a ne preminava plavno kakavto e i kontekstat na zaglavieto.

 2. Здравейте, Боряна,
  Доста критична сте в коментара си, но явно не сте наясно с астрологията. И по-специално с ретроградното и директно движение на планетите. То е доста условно, в смисъл, че не е действително, но така се отразява от земята. И има своето значение в астрологията.
  Та в този контекст, Сатурн навлиза в знака на Стрелеца на 24.12.2014г., но от 15.06.2015г. става ретрограден и се връща отново в Скорпиона, където остава до 18.9.2015г., когато окончателно навлиза вече в знака на Стрелеца.
  В този смисъл е и заглавието на статията.

 3. Здравейте Анета ,
  от написаното от вас страница 1 всичко което мога да кажа е че е много , много ,вярно , чета и не мога да повярвам че има хора които могат да опишат или проникнат в характера на човек ,изумен съм , изумен и то наистина , за първи път чета нещо смислено и вярно ,изумен съм ,Благодаря ви че го споделихте във вашата страница .
  Благодаря ви !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.