Posted in Петър Дънов Философия

За климата, времето, студа и някои други неща…

За климата, времето, студа и някои други неща… Posted on септември 29, 20142 Коментари

или защо са тези ненавременни студове от духовна гледна точка…

из „Слънцето не ще зайде веч“ – беседа от Учителя Дънов държана на 27 февруари 1927г. в гр. София.

„…В Писанието се казва, че в началото Бог създаде небето и земята, а после луната и слънцето. Слънцето  е необходимо, защото то определя времената и годините, т.е. то определя съзнателния човешки живот като живот на еволюция. Слънцето хроникира всичко, което става под небето. То отбелязва всичко във великата книга на живота.

„Слънцето не ще зайде веч.“ Питам: възможен ли е свят, в който слънцето да не залязва? В умерените и топлите страни на земята слънцето всеки ден изгрява и залязва, обаче на полюсите, слънцето изгрява и залязва само един път през годината. Учените хора, астрономите, например, разбират какво значи изгрев и залез на слънцето. Те приемат, че има привидно изгряване и залязване на слънцето, но всъщност слънцето нито изгрява, нито залязва. Изгряване и залязване на слънцето съществува само за простите, за неучените хора, които знаят нещата по това, както ги виждат; обаче истински ученият знае  и разбира нещата, както са в действителност. Ако простият човек попадне на полюсите и види, че слънцето изгрява и залязва само веднъж през годината, как ще си обясни това явление? Какво става със слънцето, какво става с луната, това интересува живо както обикновените, така и учените хора. Защо? – Понеже всички прояви, всички явления в природата са тясно свързани с техния живот. Дейността на слънцето, на луната, на звездите, както и на всички небесни светила упражняват грамадно влияние върху душевния живот на човека, независимо от това дали той го съзнава или не…

…“Слънцето не ще зайде веч.“ Питам, коя е причината, че вашето слънце постоянно изгрява и залязва? Щом вашето слънце постоянно изгрява и залязва, това показва, че вие сте на физическия свят, дето има пролет, лято, есен и зима и дето температурата постоянно се сменя. Щом знаете, че става смяна в тепературата, вие трябва да вземете всички мерки, да се приготвите за студена, мразовите зима, когато температурата може да спадне и до 25-30 градуса под нулата. В такъв случай вие трябва да имате дърва и въглища, трябва да имате дебели дрехи, да издържате на външните условия. Ако пък вашето слънце изгрява и залязва само веднъж в годината, вие живеете на полюсите, тоест в духовния свят, дето се изискват много знания. Ако нямате тия знания, вие ще се намерите в още по-големи затруднения, отколкото във физическия свят. В духовния свят има още по-голям студ, отколкото във физическия. В това отношение студът представлява противодействие срещу лошите хора и лошите духове в духовния свят. И тъй – що е студът?- Енергия, която противодейства на лошите хора в света. Що е топлината? – Енергия, която дава живот на всички добри хора, за да работят. Значи, студът и топлината са две сили в природата, които са разпределили службите си между хората на земята, както и между духове в духовния свят. Има ли голям студ в света, това показва, че лошите хора са взели надмощие в живота. Има ли повече топлина, това показва, че добрите хора са взели надмощие в живота. Такова съвпадение се констатира и във всеобщата война: когато германците бяха съюзници с българите и турците и взимаха надмощие във войната, времето всякога биваше студено; когато съглашението взимаше надмощие, времето всякога ставаше топло. Тези и ред други причини могат да повлияят на времето, да стане по-топло или по-студено. Когато съюзът вземаше надмощие, тогава се проявяваше електричество, което действа по права линия; когато съглашението взимаше надмощие, проявяваше се магнетизъм, който действа по криви линии. В електричеството, както и в магнетизма, действат две състояния: възходящо и низходящо…“

2 comments

  1. А какво би казал Петър Дънов за глобалното затопляне, липсата на питейна вода и последвалия глад, както е сега (2021/2022) в Мадагаскар? В България също летата стават много сухи от няколко години насам.
    Тези крайни жеги също са на лошо.

    1. Учителят Дънов го е казал ясно в Словото си: „Светът ще се пречисти, щом кармата на хората се пречисти, и тогава и самата земя ще се пречисти в климатическо отношение.“ ИБ, 14 октомври, 1910г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.