Posted in Астрология Здраве

Медицинска астрология – Съответствия на зодиакалните знаци и планетите на органите от човешкото тяло

Медицинска астрология – Съответствия на зодиакалните знаци и планетите на органите от човешкото тяло Posted on юли 13, 2011Leave a comment

Рожденият хороскоп – това е фиксираната енергийна структура на всеки отделен човек.
Още древният лекар Парацелз е забелязал, че: “човек зависи от звездите, защото има собствено звездно тяло“.
Това е астралното тяло, което представлява свръхчувствителна енергетична субстанция, която вибрира в резонанс с Космоса.
Нашата Слънчева система е само част от единната система, наречена Вселена. Слънчевата ситема е цялостен жив, организъм, като планетите са главните действащи органи.
Влиянията на електромагнитните полета на Слънцето, Луната и другите планети, преминаващи през тялото на новроденото в момента на раждането, установяват и определят за цял живот разположението на електроните и протоните в атомите на човешкото тяло, кръв и кости. Силата на тези влияния много зависят от разположението на планетите в зодиакалните знаци и домовете в рождената карта, както и от взаимовръзката между тях.

Разположението на планетите в момента на раждане така организират астралното тяло, че то се превръща в приемно устройство на енергията, изходяща от определени планети.

Елементи – стихии

 • Огън /Овен, Лъв, Стрелец/ – основен носител на жизнена енергия, водеща роля в кислородния и топлинен обмен.
 • Въздух /Близнаци, Везни, Водолей/ – отговаря за газообмена и всички връзки в организма.
 • Земя / Телец, Дева, Козирог/ – концентрация на физическа енергия, но силите за регенерация са малко, обмяна на соли.
 • Вода /Рак, Скорпион, Риби/ – отговаря за водната обмяна в организма и процесите на пречистване, интоксикация, емоционалната сфера, предразположение към алкохолизъм и наркомании.

Зодиакални знаци

Знакът на Овена отговаря за устройството, развитието и болестите на главния мозък, главата, горната челюст.
Знакът на Телеца отговаря за врата, ушите, долната челюст, шията, глътката, сливиците, гърлото, гласните връзки, жлезите с вътрешна секреция – най-вече щитовидната жлеза.
Знакът на Близнаците отговаря за раменете, ръцете, белите дробове, дихателната система – плевра, бронхи..
Знакът на Рака отговаря за гръдния кош, гърдите, млечните жлези, стомаха, лимфните възли.
Знакът на Лъва отговаря за сърцето, плещите, гърба, гръбначния стълб, сълнчевия сплит, симпатичната нервна система,
Знакът на Девата отговаря за червата и жлезите с вътрешна секреция в стомашната област – панкреас, слезка.
Знакът на Везните отговаря за бъбреците, отделителната система, кръста, надбъбречните жлези, слабините, и детеродните органи.
Знакът на Скорпиона отговаря за полово-отделителната система – яйчници, външни полови органи, матка, пикочни канали , апендикса, половите жлези.
Знакът на Стрелеца отговаря за бедрата и артериалната кръвоносна система, черен дроб.
Знакът на Козирога отговаря за костите, ставите, сухожилията, коленете, черен дроб, зъби, челюсти.
Знакът на Водолея отговаря за кръвта, централна нервна система, пищялите и сухожилията, краката.
Знакът на Рибите отговаря за симпатичната нервна система, лимфата, пръстите на краката и ходилата.

Планети и тяхното съответствие на органите в човешкото тяло

 • Слънце – съответства на сърцето, система на кръвообращението, гърба, дясно око у мъжа, ляво око у жената, кора на главния мозък, цялата дясна страна на тялото, обща жизненост, центъра на психическа енергия.
 • Луна – съответства на стомаха, вегетативната нервна система, подкорието, инстинктивен живот, дясно око на жената, ляво око на мъжа, лимфатичната ситема, половите органи и гърди у жената, матка, менструацията, течностите в тялото – сълзи, обмяна на сокове, ставни течности, процеси на асимилация и дисимилация, храносмилането, мастни отлагания, раждане, оплождане, бременност.
 • Меркурий – съответства на нервната система и връзката и с периферията, мозък /като център на мислене/, координация на движенията, двигателни функции, памет, органи на говора – език, уста, ръце, китки, бели дробове, дихателните пътища, пръсти на ръцете.
 • Венера – съответства на системата на жлезите с вътрешна секреция и хормоните, мастна и захарна обмяна, щитовидната жлеза, хипофиза, венозна кръв, левкоцити, бъбреци, кръст, шия, врат, кожа, коса, полови органи, женските гърди, яйчници, семе и сокове.
 • Марс – съответства на мускулната система, жлъчка, лице, полови органи у мъжа, потентност, фибри на кръвта, кръвоносни съдове, възпалителни заболявания, инфекции, треска, производство на адреналин,
 • Юпитер – съответства на артериалната кръв, левкоцити, черен дроб, имунна функция, бедра, храносмилателни процеси, мастни отлагания, всички хипер-процеси в организма.
 • Сатурн – съответства на костната система, гръбначен мозък, зъби, колена, органи на слуха, далак, жлъчка, ставни връзки, хрущяли, всички хипопроцеси, вкостенявания, образувания на камъни, тромбоцитите, наследственост, стареенето.
 • Уран – съответства на централната нервна система, нервната сила, висша нервна дейност, двигателни процеси – независими от волята – пулс, перисталтика, кръвен отток, кръвообръщение, аура, прасец
 • Нептун – съответства на главен мозък – връзка с подкорието, очи, крака и пръсти на краката, всички жлези у човека, свръхсетивност – алергии,
 • Плутон – ядрените реакции в клетката, клетъчен метаболизъм, доброкачествените и злокачествените клетъчни изменения, генетичната наследственост, половите органи и възпроизводство, чудодейни способности за изцеление.
 • Хирон – съответства на хомеостазата, ендокринната система чрез надбъбречните жлези, неврохормони, имунитет,
 • Прозерпина – съответства на биохимичните процеси, имунна система, плазмена кръв, регенериращи тъкани, венерически болести, Спин.
 • Лунни възли – силен индикатор на заболявания, кармични и хронични заболявания при съвпад с дадена планета.

По отношение на здравето и жизнеността на човек от най-голямо значение е неговото единство и връзка с Космоса, с Божественото начало. Ако духът на човека го тегли към Божественото, ако той знае и се старае да съблюдава законите на етиката и морала, а когато сгреши – се разкайва и моли за прошка, като се старае да не повтаря грешките си, то неговият дух ще е в унисон с душата му и няма да се налага физическото му тяло да изкупва вина.
И все пак, съществуват кармични болести, които са много сериозни и няма как да се избегнат. Могат само да се приемт със смирение пред Божия промисъл, и с търсене на връзка с Божественото начало, за смекчаване донякъде на кармично заложеното.
Най-ефективният начин за пречистване и смекчаване на нашата негативна карма, която сме натрупали, е постоянният и непрекъснат стремеж към духовно усъвършенстване.
Медицинската астрология помага да се предвиди заложения болестен потенциал на човека, да предупреди за възникването и отключването на болестта в даден период от време, когато според хороскопа това е най-вероятно да стане.
Медицинската астрология помага и при медицински интервенции, както и способства да се прогнозира развитието на дадено заболяване.
Тя може и трябва да стане пръв помощник на лекаря.

Използвана л-ра:
1. Иван Антонов – „Астрология“
2. Лариса Назарова – „Медицинска астрология“
3.Чандра Лал Сингх – „Основите на древната астрологическа традиция“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.